Ralf Bodelier. A Curious Cosmopolitan

Dr. Ralf Bodelier is nieuwsgierig. Hij is gefascineerd door veranderingen, liefst op wereldschaal.
En hij wil weten hoe deze doorwerken in het leven van gewone mensen. In Nederland. En ver weg, in de sloppenwijken van Afrika en Azië.

Bodelier volgde een lerarenopleiding geschiedenis. Vervolgens deed een doctoraalexamen theologie en promoveerde als filosoof.
Hij was hogeschooldocent, is journalist, geeft lezingen, verzorgt onderwijs, leidt debatten en schreef een tiental boeken.

Zijn hoofdthema’s zijn globalisering en kosmopolitisme (wereldburgerschap). Zijn zorg betreft zowel hen die daar te weinig van profiteren als degenen die dreigen af te haken. Daarnaast houdt hij zich bezig met thema’s als ontwikkelingshulp, mensenrechten, religie en, sinds kort, Ecomodernisme.

Bodelier is medewerker van World in Progress, opgericht om Nederlanders te inspireren met vooruitgang. In 2020 loopt hij als journalist van Jeruzalem naar Bouillon, de Eerste kruistocht maar dan in omgekeerde richting.

Ralf Bodelier kiest voor optimisme. Voor een optimisme als morele keuze. Want de toekomst ligt open. Het besef dat er nog niets is beslist, verplicht je om er iets aan te doen.

More about Ralf Bodelier

Jeruzalem-Bouillon

Date: 26 januari 2020

In 2020 loop ik, Ralf Bodelier, van Jeruzalem in Israël, naar Bouillon, in België. In omgekeerde richting volg ik de route die Godfried van Bouillon liep tijdens de Eerste Kruistocht, van 1096 tot 1100. Godfried trok op naar de Heilige Stad om deze terug te veroveren op de islam. ... Read more »

“De toekomst lijkt niet aan Trump, Bolsonaro en Duterte, maar aan kosmopolieten”

Date: 12 november 2019

INTERVIEW op NieuwWij door Greco Idema, 4 november 2019 Eind deze maand verschijnt zijn nieuwe boek ‘Kosmopolieten. Grote filosofen over een betere wereld voor iedereen’. En komende maanden organiseert hij met zijn organisatie ‘World in Progress’ meerdere ‘abdijsessies Inspireren met Vooruitgang’. Een gesprek met journalist, theoloog en filosoof Ralf Bodelier. Later deze ... Read more »

Hemelse Modder met Elianne Meijer in gesprek met Ralf Bodelier

Date: 11 november 2019

Uitzending, Radio Bloemendaal, zondag 19 mei 2019 Filosoof, theoloog en journalist Ralf Bodelier vindt zichzelf een zondagskind. Geen hobbels in zijn leven: van zijn jeugd in het zuidelijkste puntje van Nederland, in het dorpje Lemiers vlakbij Vaals, tot aan nu: nooit ziek geweest, allebei zijn ouders leven nog, en zelfs toen ... Read more »

TEDxTalk: Why population growth is not a problem

Date: 9 juli 2019

De VN voorziet dat de wereldbevolking deze eeuw doorgroeit naar 10,9 miljard mensen. Velen maken zich zorgen: hoe moet het verder met onze natuur en het klimaat? Is er wel genoeg ruimte, water en voedsel om deze enorme massa een fatsoenlijk leven te bieden.In deze TEDxTalk,  in het voorjaar ... Read more »

Hemelse Modder met Elianne Meijer in gesprek met Ralf Bodelier

Date: 24 mei 2019

Radio Bloemendaal is een internetzender met prachtige verdiepende programma’s. Ik mocht aanvang mei 2019 hun gast zijn. Elianne Meijer interviewde me, en deed dat op indringende wijze. Het volledige interview en de begeleidende tekst vind u hier.

‘Mijn nier mag je hebben’

Date: 1 maart 2018

Ralf Bodelier doneerde een nier aan een onbekende. Hij twijfelde of hij zijn verhaal zou vertellen. Voor je het weet, noemen ze je een ‘moreel extremist’. Ik voel me behaaglijk. Mensen in groene kleren schaatsen sierlijk op en neer. Ik lig warm ingestopt in ... Read more »

Het gaat beter dan ooit

Date: 21 januari 2018

De ‘nieuwe optimisten’, onder wie Ralf Bodelier en Maarten Boudry, vinden dat het maar eens afgelopen moet zijn met het pessimisme. De wereld stond er immers nog nooit zo goed voor als nu, dankzij ratio en de wetenschap.  Weer 137.000 mensen ontsnapt aan de armoede vandaag. ... Read more »

‘Onze (klein)kinderen verdienen onze hoop en ons optimisme’

Date: 6 januari 2018

Onderzoeker en journalist Ralf Bodelier: ‘Onze (klein)kinderen verdienen onze hoop en ons optimisme. En niet onze ondergangsfantasieën’ Wat is voor jou de essentie van hoop? Hoop zegt: we zitten in dramatische omstandigheden, maar we moeten hoop houden. Ik draai het om: de omstandigheden ... Read more »

Stemmingmaker in Lemiers

Date: 31 augustus 2017

Het was niet alleen een eer, het was ook prettig om door programmamaker Frank Ruber van radio Limburg 1  bijna een uur te worden geïnterviewd over wat me zoal bezig houdt. We zaten op een bankje in Oud-Lemiers, daar waar ik tot mijn 19e woonde, waar mijn vader opgroeide en ... Read more »

‘We hebben het beter dan ooit tevoren’

Date: 9 januari 2016

Mensen klagen steen en been. Zijn bang voor vluchtelingen. Maken zich zorgen om de wereld waarin hun kinderen opgroeien. Terwijl daar allemaal weinig reden voor is, stelt filosoof en publicist Ralf Bodelier (54). ,,Harde cijfers tonen aan dat Nederland veiliger en gezonder is geworden.” [Interview door Gerben ’t Hof, ... Read more »

Ralf Bodelier campagneleider World’s Best News

Date: 2 januari 2016

In 2016 moet de campagne ‘The World’s Best News’ Nederland optimistischer gaan stemmen over vooruitgang in ontwikkelingslanden. Hoewel het armste deel van de wereld er vandaag een heel stuk beter voor staat dan 25 jaar geleden, zijn er maar weinig Nederlanders die dat ook weten. ... Read more »

Bill Gates (be)deelt Tilburgs optimisme

Date: 20 augustus 2015

TILBURG- Bill Gates heeft 20.000 euro beschikbaar gesteld voor een webdocumentaire van Tilburger Ralf Bodelier en zijn Malawiaanse filmploeg. Onderwerp van de film is het hoopvolle dagelijkse leven in een sloppenwijk in Malawi; het Afrikaanse land waar Bodelier meermalen langere tijd woonde. Voor Gates is het bedrag peanuts, voor ... Read more »

Kloostergast in Wittem

Date: 31 mei 2014

Interview door Wim Dragstra in het live-praatprogramma Kloostergasten van het Klooster Wittem op 25 mei 2014.    

De Stad Van… Wereldpodium-hoofdredacteur Ralf Bodelier.

Date: 23 november 2013

Dan zit ik het liefst op ons plat dak met een sigaar en de ondergaande zon over Groeseind Elke zaterdag op Stadsgezicht de rubriek De Stad Van…  Vandaag Ralf Bodelier, hoofdredacteur van het Wereldpodium, platform voor debat. Café De Plaats. Zonder opsmuk, ontspannen en ... Read more »

Eerbetoon aan mijn vader, Peter Bodelier.

Date: 31 december 2012

Een beetje zoon streeft zijn vader voorbij, of doet althans zijn uiterste best om hem te evenaren. In mijn geval is dat een verloren strijd. Annet Müller en Paul Elich maakten voor de Zuid-Limburgse Omroep Krijtland een prachtig portret van mijn vader, de liebenswerter Mensch, Peter Bodelier uit Lemiers, Vaals. Mijn vader geeft ... Read more »

Alle schijnwerpers op… Ralf Bodelier

Date: 2 december 2012

Hans Beerends gaat op zoek bij iemand uit de sector die het verdient om in de schijnwerpers te staan. Dit keer richt hij deze op Ralf Bodelier, die deze zomer promoveerde op het denken over wereldburgerschap. Als afgestudeerd historicus en theoloog stortte Ralf Bodelier (1961) zich in de jaren ... Read more »

Céline Hoeks: Waar blijft de kosmopoliet?

Date: 1 juli 2012

Donderdag 28 juni 2012 verdedigde Ralf Bodelier zijn proefschrift genaamd Kosmopolitische perspectieven. Reflecties op ‘Human Development’ en ‘Human Security’ op de Universiteit van Tilburg. ‘Niet alleen een bijzonder goed boek, maar ook een bijzonder belangrijk boek,’ aldus hoogleraar en promotor van Dijk in zijn lovende speech aan Bodelier. [ ... Read more »

Charismatische rasoptimist

Date: 5 juni 2012

Journalist, schrijver, debatleider, niet-praktiserend atheïst: Ralf Bodelier is een druk baasje. En dan presenteert hij deze week – op het oude nest van de Tilburgse universiteit – ook nog zijn proefschrift Kosmopolitische Perspectieven. De passie en angst van een nieuwsgierig wereldburger. [Door Astrid Spraakman. Foto: Dolph Cantrijn. Univers, 28 ... Read more »

Interview: Het Goede Leven van Ralf Bodelier.

Date: 10 september 2011

Door Jurgen Tiekstra. Friesch Dagblad 10 -17 september 2011 Ralf Bodelier (50) vindt dat een journalist een moralist moet zijn. Zelf publiceerde hij artikelen en boeken over ontwikkelingshulp, Afrika, principieel optimisme, globalisering, en Auschwitz. Hij geeft lezingen en leidt symposia en debatten. Tot voor kort organiseerde hij reizen naar ... Read more »

Verlichtingsdenker Ralf Bodelier: ‘je komt anders terug.’

Date: 31 augustus 2005

Optimisme is je morele plicht   Kader: “Op bezoek bij haar zus Veronica vond ik Linda op de bank. Ooit was ze vol en beweeglijk. Nu bleek ze uitgemergeld en niet meer in staat om te lopen. Tuberculose, constateerde een arts van het Queen Elisabeth. Maar er was meer. ... Read more »
page-about.php