Ralf Bodelier. A Curious Cosmopolitan

Dr. Ralf Bodelier is nieuwsgierig. Hij is gefascineerd door veranderingen, liefst op wereldschaal. En hij wil weten hoe deze doorwerken in het leven van gewone mensen. In Nederland. En ver weg, in de sloppenwijken van Afrika en Azië.

Bodelier volgde een lerarenopleiding geschiedenis. Vervolgens deed hij een doctoraalexamen theologie en promoveerde als filosoof. Hij schrijft columns, essays en boeken. Bodelier doceert, geeft lezingen en leidt debatten.

Zijn hoofdthema’s zijn globalisering, kosmopolitisme. Zijn zorg betreft zowel hen die daar te weinig van profiteren als degenen die dreigen af te haken.

Bursa, Turkije, juli 2020

Bodelier is medewerker van World in Progress, opgericht om Nederlanders te inspireren met vooruitgang.

In 2020/2021 loopt hij van Jeruzalem naar Bouillon, de Eerste Kruistocht maar dan in omgekeerde richting.

Columns, blogs en essays over zijn voetreis verschijnen in het Financieel Dagblad, de Groene Amsterdammer, Volzin, Berne en en Navenant. 
Een boek over zijn reis verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Ralf Bodelier kiest voor optimisme. Voor een optimisme als morele keuze. Want de toekomst ligt open. Het besef dat er nog niets is beslist, verplicht je om er iets aan te doen.

More about Ralf Bodelier

Overbevolking of bevolkingsgroei?

Date: 15 juni 2021

BNR-radio, interview Ralf Bodelier door Art Rooijakkers. 15 juni 2021 The Big Five is een programmareeks van BNR-radio. In vijf interviews, elke werkdag van 10 tot 11, wordt één onderwerp uitgediept. In de week van 14-18 juniweek gaat het over bevolkingsgroei, of, zoals BNR zegt ‘Overbevolking’. Met die geladen ... Read more »

Ons dagdagelijkse nieuws, ’n abonnement op zwartkijken

Date: 28 november 2020

Het gaat helemaal niet sléchter met de wereld! ‘Wij staan er beter voor dan ooit’, promoot journalist en filosoof Ralf Bodelier (Vaals, 1961). Als we verder kijken dan de nieuwsberichten en social media zien we de vooruitgang, stelt hij. Nummer1 is bereid zich te laten overtuigen. Door Jos Benders ... Read more »

Jortcast #265 – Optimisme is realisme. Jort Kelder over Ralf Bodelier

Date: 28 september 2020

We zitten gevangen in een pessimistisch wereldbeeld en dat is vooral de schuld van de nieuwsmedia. “Er was nog nooit zo weinig geweld op aarde als nu”, zegt dr. Ralf Bodelier, journalist en filosoof in de JortCast ‘#265 – Optimisme is realisme’ van Jort KelderBodelier heeft een korte pauze ... Read more »

Jeruzalem-Bouillon

Date: 26 januari 2020

In 2020 loop ik, Ralf Bodelier, van Jeruzalem in Israël, naar Bouillon, in België. In omgekeerde richting volg ik de route die Godfried van Bouillon liep tijdens de Eerste Kruistocht, van 1096 tot 1100. Godfried trok op naar de Heilige Stad om deze terug te veroveren op de islam. ... Read more »

“De toekomst lijkt niet aan Trump, Bolsonaro en Duterte, maar aan kosmopolieten”

Date: 12 november 2019

GRECO IDEMA in gesprek met Ralf Bodelier 4 november 2019 Eind deze maand verschijnt zijn nieuwe boek ‘Kosmopolieten. Grote filosofen over een betere wereld voor iedereen’. En komende maanden organiseert hij met zijn organisatie ‘World in Progress’ meerdere ‘abdijsessies Inspireren met Vooruitgang’. Een gesprek met journalist, theoloog en filosoof Ralf Bodelier. Later ... Read more »

Hemelse Modder: je eigen geluk inzetten om de wereld mooier te maken.

Date: 11 november 2019

ELIANNE MEIJER in gesprek met Ralf Bodelier, Radio Bloemendaal, zondag 19 mei 2019 Filosoof, theoloog en journalist Ralf Bodelier vindt zichzelf een zondagskind. Geen hobbels in zijn leven: van zijn jeugd in het zuidelijkste puntje van Nederland, in het dorpje Lemiers vlakbij Vaals, tot aan nu: nooit ziek geweest, allebei zijn ... Read more »

Why population growth is not a problem

Date: 9 juli 2019

TEDxTalk RALF BODELIER over bevolkingsgroei. De VN voorziet dat de wereldbevolking deze eeuw doorgroeit naar 10,9 miljard mensen. Velen maken zich zorgen: hoe moet het verder met onze natuur en het klimaat? Is er wel genoeg ruimte, water en voedsel om deze enorme massa een fatsoenlijk leven te bieden.In ... Read more »

‘Mijn nier mag je hebben’

Date: 1 maart 2018

Ralf Bodelier doneerde een nier aan een onbekende. Hij twijfelde of hij zijn verhaal zou vertellen. Voor je het weet, noemen ze je een ‘moreel extremist’. Ik voel me behaaglijk. Mensen in groene kleren schaatsen sierlijk op en neer. Ik lig warm ingestopt in ... Read more »

Het gaat beter dan ooit

Date: 21 januari 2018

HIDDE BOERSMA over de nieuwe optimisten Bodelier en Boudry. De nieuwe optimisten, onder wie Ralf Bodelier en Maarten Boudry, vinden dat het maar eens afgelopen moet zijn met het pessimisme. De wereld stond er immers nog nooit zo goed voor als nu, dankzij ratio en de wetenschap.  [Door Hidde ... Read more »

‘Onze (klein)kinderen verdienen onze hoop en ons optimisme’

Date: 6 januari 2018

MARIJKE VERDUIJN in gesprek met onderzoeker en journalist Ralf Bodelier: ‘Onze (klein)kinderen verdienen onze hoop en ons optimisme. En niet onze ondergangsfantasieën’ in zininopvoeding.nl Wat is voor jou de essentie van hoop? Hoop zegt: we zitten in dramatische omstandigheden, maar we moeten hoop houden. Ik draai het om: de ... Read more »

Stemmingmaker in Lemiers

Date: 31 augustus 2017

FRANK RUBER met Ralf Bodelier in Oud-Lemiers. Het was niet alleen een eer, het was ook prettig om door programmamaker Frank Ruber van radio Limburg 1  bijna een uur te worden geïnterviewd over wat me zoal bezig houdt. We zaten op een bankje in Oud-Lemiers, daar waar ik tot ... Read more »

‘We hebben het beter dan ooit tevoren’

Date: 9 januari 2016

GERBEN ‘T HOF interviewt Ralf Bodelier over vooruitgang       Mensen klagen steen en been. Zijn bang voor vluchtelingen. Maken zich zorgen om de wereld waarin hun kinderen opgroeien. Terwijl daar allemaal weinig reden voor is, stelt filosoof en publicist Ralf Bodelier (54). ,,Harde cijfers tonen aan dat ... Read more »

Bill Gates (be)deelt Tilburgs optimisme

Date: 20 augustus 2015

JOKE KNOOP over webdocu Ralf Bodelier. TILBURG- Bill Gates heeft 20.000 euro beschikbaar gesteld voor een webdocumentaire van Tilburger Ralf Bodelier en zijn Malawiaanse filmploeg. Onderwerp van de film is het hoopvolle dagelijkse leven in een sloppenwijk in Malawi; het Afrikaanse land waar Bodelier meermalen langere tijd woonde. Voor ... Read more »

Kloostergast in Wittem

Date: 31 mei 2014

WIM DRAGSTRA Interviewt Ralf Bodelier in het live-praatprogramma Kloostergasten in Klooster Wittem op 25 mei 2014.

Met een sigaar op ’t plat dak in de ondergaande zon.

Date: 23 november 2013

BRABANTS DAGBLAD over ‘De Stad Van’ Wereldpodium hoofdredacteur Ralf Bodelier Dan zit ik het liefst op ons plat dak met een sigaar en de ondergaande zon over Groeseind Elke zaterdag op Stadsgezicht de rubriek De Stad Van…  Vandaag Ralf Bodelier, hoofdredacteur van het Wereldpodium, platform voor debat. [Brabants Dagblad, ... Read more »

Eerbetoon aan mijn vader, Peter Bodelier.

Date: 31 december 2012

Een beetje zoon streeft zijn vader voorbij, of doet althans zijn uiterste best om hem te evenaren. In mijn geval is dat een verloren strijd. Annet Müller en Paul Elich maakten voor de Zuid-Limburgse Omroep Krijtland een prachtig portret van mijn vader, de liebenswerter Mensch, Peter Bodelier uit Lemiers, Vaals. Mijn vader geeft ... Read more »

Alle schijnwerpers op… Ralf Bodelier

Date: 2 december 2012

HANS BEERENDS gaat op zoek bij iemand uit de sector die het verdient om in de schijnwerpers te staan. Dit keer richt hij deze op Ralf Bodelier, die deze zomer promoveerde op het denken over wereldburgerschap. Als afgestudeerd historicus en theoloog stortte Ralf Bodelier (1961) zich in de jaren ... Read more »

Waar blijft de kosmopoliet?

Date: 1 juli 2012

CÉLINE HOEKS over promotie Ralf Bodelier Donderdag 28 juni 2012 verdedigde Ralf Bodelier zijn proefschrift genaamd Kosmopolitische perspectieven. Reflecties op ‘Human Development’ en ‘Human Security’ op de Universiteit van Tilburg. ‘Niet alleen een bijzonder goed boek, maar ook een bijzonder belangrijk boek,’ aldus hoogleraar en promotor van Dijk in ... Read more »

Charismatische rasoptimist

Date: 5 juni 2012

ASTRID SPRAAKMAN: Journalist, schrijver, debatleider, niet-praktiserend atheïst: Ralf Bodelier is een druk baasje. En dan presenteert hij deze week – op het oude nest van de Tilburgse universiteit – ook nog zijn proefschrift Kosmopolitische Perspectieven. De passie en angst van een nieuwsgierig wereldburger.  Univers, 28 juni 2012 Vier dagen ... Read more »

Interview: Het Goede Leven van Ralf Bodelier.

Date: 10 september 2011

Door JURGEN TIEKSTRA. Friesch Dagblad 10 -17 september 2011 Ralf Bodelier (50) vindt dat een journalist een moralist moet zijn. Zelf publiceerde hij artikelen en boeken over ontwikkelingshulp, Afrika, principieel optimisme, globalisering, en Auschwitz. Hij geeft lezingen en leidt symposia en debatten. Tot voor kort organiseerde hij reizen naar ... Read more »

Verlichtingsdenker Ralf Bodelier: ‘je komt anders terug.’

Date: 31 augustus 2005

HILBRAND ROZEMA: Optimisme is je morele plicht Kader: “Op bezoek bij haar zus Veronica vond ik Linda op de bank. Ooit was ze vol en beweeglijk. Nu bleek ze uitgemergeld en niet meer in staat om te lopen. Tuberculose, constateerde een arts van het Queen Elisabeth. Maar er was ... Read more »
page-about.php