Antiwappies

Date: 12 juni 2021

Ralf Bodelier. Financieel Dagblad, 12 juni 2021

Kon je groot alarm slaan over de coronapandemie en tóch vol optimisme blijven over de aanpak van een volgende crisis? Het lukt Maarten Boudry en Joël de Ceulaer in hun boek ‘Eerste hulp bij Pandemie’. Het is een van de meest informatieve boeken over coronacrisis tot nu toe. In 100 lemma’s nemen filosoof Boudry en journalist De Ceulaer de uitbraak door.

Ze starten met de A van ‘Achterafklap’. (Wanneer we achteraf een oordeel willen vellen -klappen- over een besluit van een gezondheidsminister in maart 2020 dan kan dat alleen op grond van de kennis uit maart 2020).
En ze eindigen met Z van ‘zwarte zwaan’. (Zwarte zwanen hebben doorgaans een verwoestende impact. Maar omdat vrijwel alle zwanen wit zijn, zien we zwarte zwanen maar zelden aankomen.)

Zowel Boudry als De Ceulaer sloegen in een vroeg stadium alarm over de pandemie. Ze onderkenden meteen de exponentiele groei van het aantal slachtoffers en schatten de potentiële dodelijkheid van het virus goed in. Beiden veegden de vloer aan met iedereen die het waagde te spreken over een griepje, die twijfelde over mondkapjes of lof sprak over de Zweedse aanpak. Boudry: ‘Zweden combineert de slechtste van beide werelden: duizenden doden en langdurige zieken én een verwoeste economie op de koop toe.’

Maarten Boudry en Joël de Ceulaer zijn de antiwappies. En toch is hun boek doordrenkt van optimisme. De coronapandemie was immers niet de eerste pandemie die we doormaakten; het was wel de eerste die we niet passief ondergingen. Half januari 2020 lag er al een vroeg ontwerp voor een vaccin. December 2020 begonnen de vaccinatiecampagnes. De pandemie laat zien tot welke prestaties mensen in staat zijn.

Onder het lemma ‘klimaat’ kijken beiden alvast vooruit. Nu we de coronapandemie onder de knie krijgen, wacht een veel grotere uitdaging: de opwarming van de aarde. ‘En die los je niet op met één welgemikt vaccin – maal zeven miljard doses’.

Toch laat juist de bestrijding van de coronapandemie zien hoe enorm veel we met ons menselijke vernuft, gecombineerd met een daadkrachtige overheid, kunnen bereiken. Met diezelfde combi moet het volgens beiden ook mogelijk zijn om de klimaatverandering bedwingen. Bovendien: een zwarte zwaan is deze niet. De klimaatcrisis zien we al jarenlang aankomen.

Ralf Bodelier is filosoof

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php