FD@45 Lang leve Google Maps

Date: 20 november 2021

Libanon, februari 2020

Ralf Bodelier, Financieele Dagblad, 20 november 2021

Eindeloos is Beieren. Meer dan 500 kilometer liep ik van Passau aan de Oostenrijkse grens naar Tauberrettersheim op de grens met Baden-Württemberg. 500 kilometer slingerend door velden, gouden bossen en met vakwerkhuizen gevulde dorpjes. Want behalve eindeloos, is Beieren ook schilderachtig. Denk in de boerendorpen het asfalt, de auto’s en de vele landbouwmachines weg en je waant je in de middeleeuwen. Weinig lijkt veranderd sinds Godfried van Bouillon in 1096 door deze dorpen trok op weg naar Jeruzalem.  

Het is me een raadsel hoe Godfried en zijn immense leger de weg vond naar het Heilige Land. Ik prijs me gelukkig met Google Maps. De podcasts in mijn oortjes worden geregeld onderbroken met ‘links af’, ‘schuine bocht naar rechts’ en ‘u bent gearriveerd’. Het systeem werkt perfect. Google Maps vertelt je niet alleen waar je heen moet, het geeft ook aan waar de supermarkten zijn, de cafés om koffie te drinken en de mogelijkheden om te overnachten. Niet één papieren landkaart ontvouwde ik tijdens mijn tocht. Geen moment miste ik de gidsen van Lonely Planet die ik op vroegere tochten altijd met me meesleepte.

Lang leve Google Maps. Je loopt van Godfrieds graf in Jeruzalem naar Godfrieds burcht in Bouillon zonder te verdwalen of dat je iemand de weg hoeft te vragen. Zeker op koude winterdagen is dat een zegen, want op straat kom je niemand meer tegen. De afgelopen drie dagen, 75 kilometer wandelend van Langenzenn naar Tauberrettersheim, groette ik precies vijf mensen. De rest reed aan me voorbij, navigerend op dezelfde Google Maps.  

Vijf mensen. Vijf mensen van vlees en bloed om hallo tegen te zeggen. Veel is het niet op een tocht van drie dagen. Soms denk ik met weemoed terug aan de tijd zonder Google. Aan de tijd dat ik nog een boerenerf opwandelde om de weg te vragen. Of dat ik, verloren in een onbekende stad, een kaart ontvouwde en een voorbijganger me hielp me te oriënteren. Een tijd dat ik de ogen, de rimpels, de handen van mijn medemensen nog zag en hun adem rook. Die tijd is voorgoed voorbij. Daarvoor terug kwamen de podcasts, de muziek van Spotify en het gemak van Booking.com. Maar hoe groot de vooruitgang ook is, melancholie zal haar altijd begeleiden.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php