FD@51 Om een keer te proeven wat vrijheid is

Date: 31 december 2021

Ralf Bodelier. Financieele Dagblad, 31 december 2021

Mijn ‘omgekeerde kruistocht’ ging van Jeruzalem naar Bouillon. En deze wandeling reken ik tot het mooiste wat ik ooit ondernam. Deze laatste column tik ik in Bouillon, in een café met zicht op Godfrieds burcht.

Godfried was bepaald niet de eerste die naar Jeruzalem trok. De pelgrimage naar het Heilige land werd al sinds de vroege Middeleeuwen afgelegd. Duizenden, zo geen honderdduizenden liepen of reden over de aloude pelgrimspaden door de Balkan. Bij Constantinopel staken ze de Bosporus over en trokken verder door het hete Anatolië om bij Antiochië de afslag te nemen naar Syrië en Jeruzalem. De meesten lukte het om binnen een jaar het Heilige Land te bereiken. Bij mij was het niet anders.

Op de kop af liep ik 4075 kilometer en deed er 315 dagen over, zij het verspreid over twee jaar, want er was nog iets met een virus. Twee keer dwong een lockdown me terug naar Nederland. Een keer vloog ik ziek naar huis, met wat naderhand corona bleek te zijn.

4075 kilometer in 315 dagen, dat zijn gemiddeld 13 kilometer per dag. Tegenover elke dagmars van 26 kilometer stond dus een volle dag achter mijn laptop. Want mijn columns en artikelen moesten ergens geschreven worden.

Nauwgezet hield ik bij hoever ik liep, wat mijn vliegreizen en overnachtingen kostten en hoeveel ik uitgaf aan eten en drinken. Ook noteerde ik wat ik verdiende met het schrijven over mijn wandeling. Welnu: ik gaf in die ruim tien maanden 16.200 euro uit, dat zijn gemiddeld 52 euro per dag. Met schrijven verdiende ik 16.100 euro en speelde ik dus aardig quitte. Ook omdat mijn echtgenote aanbood de vaste lasten van ons huishouden voor haar rekening te nemen.

Waarom schrijf ik dat allemaal op? Om u, lezer, een idee te geven wat het kost, aan moeite en geld, om een vergelijkbare wandeling te maken. Om ’s ochtends op te staan met niet meer aan het hoofd dan de route van de dag. Om het bestaan te overwegen en alles even op zijn beloop te laten. Om, al is het maar een keer in uw leven, te proeven wat vrijheid is.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php