Journalistiek-filosofische Voettocht Jeruzalem-Bouillon, 2020-2021

Van januari 2020 tot december 2020 plande ik, Ralf Bodelier, een lange wandeling van Jeruzalem in Israël, naar Bouillon, in België. In omgekeerde richting zou ik de route volgen die Godfried van Bouillon liep tijdens de Eerste Kruistocht, van 1096 tot 1100.

Godfried trok op naar de Heilige Stad om deze terug te veroveren op de islam. Dat lukte, maar de prijs was hoog. Naar schatting stierven tijdens deze Eerste Kruistocht 1,7 miljoen mensen -joden, moslims en kruisvaarders- door geweld, honger en ziektes. Nog zeker acht kruistochten zouden volgen. Volgens historici moeten we hier de oorzaak zoeken van diepe kloof tussen de christelijke en islamitische wereld.

De coronapandemie gooide roet in het eten. Van maart tot en met juni 2020 keerde ik terug naar Nederland omdat het land waar ik net was gearriveerd, Turkije, in volledige lock down ging.
Half oktober, ik was halverwege Bulgarije, wist het coronavirus ook mij te vinden. Opnieuw liep ik vertraging op maar hervatte in eind november mijn tocht, ditmaal vanuit Servië. Door de pandemie verschoof ook mijn einddatum. Nu denk ik op 31 april 2021 in Bouillon te arriveren.

Ik loop de ‘Omgekeerde Eerste Kruistocht’ als journalist en filosoof en probeer met open blik verslag te doen van wat ik tegenkom. Mijn speciale interesse gaat uit naar het leven van gewone mensen. Van levens waarover je nooit in de krant zult lezen of tegenkomt op journaals.

Ooit was de route Bouillon-Jeruzalem vergeven van geweld, cholera, pest, honger en dramatische armoede. Hoe stellen mensen het vandaag, in Israël, Turkije of Kroatie? Hoe tevreden zijn doorsnee burgers over hun levens, hoe gaan ze om met de religieuze en culturele identiteit van hun buren? Hoe kijken ze naar de toekomst? En, vooral, hoe lossen ze hun problemen op?

Elke zaterdag schrijf een column over mijn tocht in het Financieele Dagblad en elke zondag een blog op de site van de Groene Amsterdammer. Ook in andere media worden artikelen gepubliceerd. in 2022 verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam een boek over de tocht.
Van dag, tot dag, van uur tot uur, ben ik te volgen via PolarSteps. Vind je het leuk om dat te doen, dan kun je jezelf toevoegen.

Godfried’s kasteel stond in Bouillon, nabij het drielandenpunt België, Frankrijk en Luxemburg. Via Duitsland, Oostenrijk en de Balkan liep hij door Turkije, Syrië en Libanon om in 1099 aan te komen in Jeruzalem.

Ik loop dus over dezelfde route, zij het in omgekeerde richting. Vooralsnog sla ik één land over, en dat is Syrië. Want de oorspronkelijke tocht van Godfried liep zowat door Idlib, de streek waar op voorjaar 2021 nog zware gevechten plaatsvinden.

In plaats van Syrië, verbreng ik enige tijd op Cyprus, decor van de Derde Kruistocht.
Twee keer, in mei en september 2020 kom ik enkele weken terug naar Nederland. Want dan organiseren we in het klooster van Berne weer Abdijsessies ‘Inspireren met Vooruitgang‘, en ‘Inspiratiereizen over Parijse Begraafplaatsen‘. Interesse? Meld je aan!

page.php