Podcasts ‘Op omgekeerde kruistocht’

Date: 29 januari 2020

In 2020 loop ik van Jeruzalem in Israël naar Bouillon in België. Het is dezelfde route die Godfried van Bouillon 900 jaar geleden aflegde tijdens de Eerste Kruistocht. Ik loop hem echter in omgekeerde richting. Godfried ging met het zwaard en duizenden manschappen, Ik loop alleen, met laptop en microfoon. Elke twee weken maak ik een Podcast voor Omroep Tilburg. Alle Podcasts staan ook op Spotify.

In mijn tweede Podcast kijk ik terug op de eerste 300 kilometer van mijn wandeling.
Nog één keer keer ik terug naar Jeruzalem. Nu loop ik naar de stad vanuit Ramallah op de Palestijnse Westbank.
Het is een voettocht langs de zwartgeblakerde Muur, door het Qalandya vluchtelingenkamp en uiteindelijk over de zwaarbewaakte grens met Israël.
Halverwege ontmoet ik Hassan, een jonge koffieverkoper. Hassan werd door een Israëlische militair dwars door zijn buik geschoten omdat hij hem verzocht voor zijn koffie te betalen.


In mijn eerste Podcast wandel ik van Jeruzalem naar het noorden van Israël, de grens met Libanon.
Ik mijmer over de vraag waar ik in godsnaam aan begonnen ben. Volgend jaar word ik 60 en nu heb ik 4500 kilometer voor de boeg. 4500 kilometer dwars door de anarchie in Libanon, de bergen van Turkije en de hitte van de Balkan. Had ik niet beter thuis, in Tilburg kunnen blijven?
En ik verwonder me over de soepelheid waarmee in het Arabische dorp Abu Gosh de islamitische bevolking en een katholieke kloostergemeenschap met elkaar omgaan.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php