In november 2019 mee naar de dorpen, steden en krottenwijken van Malawi?

Date: 8 april 2019

Zomer 2015. Bezoek aan dorp Mkanda. De Nederlandse mannen worden uitgedaagd voor een potje voetbal. The Flames maken Oranje stevig in.

Samen met twee Malawiaanse vrienden organiseren Mirjam Vossen en ik in november 2019 weer een kleinschalige groepsreis door Malawi. Het kleine land is het warme hart van Afrika. De vriendelijkheid van de mensen is onovertroffen en de natuur is majestueus. De problemen zijn indrukwekkend maar de omgang met die problemen is dat ook.

Sloppenwijken

Mirjam en ik trokken in 1995 geleden voor het eerst door het land en sloten vriendschap met Veronica Kuchikonde en Saulos Jali. Sinds 2004 organiseren we met zijn vieren bescheiden reizen door de dorpen, steden en, vooral, door de sloppenwijken van Malawi. Want dáár, in de kroegen, de malariaklinieken, de timmerwerkplaatsen, de markten, de kerken en de moskeeën… dáár speelt zich het volle Afrikaanse leven af.

Bijpraten

’s Ochtends leest Saulos met ons de krant. Vervolgens vertrekken we in kleine groepjes naar een school, ziekenhuis, kerk of illegale alcoholstokerij. We eten een hapje bij Filesi en laten ons door Saulos meenemen door de immense slum Ndirande. ’s Avonds ontvangen we Malawiaanse gasten, die ons bijpraten over cultuur en religie, politiek en de liefde. Een kleine toeristische rondreis brengt ons bovendien naar Mount Zomba, Lake Malawi en Liwonde National Park.

Afbeelding2
Christina Charles uit het Malawiaanse stadje Kachindamoto begon haar eigen winkel en vertelt graag hoe zij met haar familie uit de armoede klom.

Betekenisvol

Een gast van het eerste moment, Michel Knapen, inmiddels getrouwd met de Malawiaanse Lucia, schreef na afloop: ‘Door het reizen in de propvolle minibusjes, de kleuren van het landschap, de geuren van de dorpjes, de avondlijke gezangen in de townships, vergeet je het gedoe over prepensioenen en optiewinsten uit het decadente Nederland. In Malawi gaat het nog om het pure bestaan. Leven en overleven zijn in Malawi nog betekenisvol.’

Data en prijs

De reis duurt doorgaans 16 dagen. De groepen tellen rond de 14 deelnemers. Ter voorbereiding organiseren we in Nederland een oriënterende bijeenkomst over cultuur, politiek, geschiedenis en religie in Malawi.

De prijs van de reis bestaat uit twee delen: het ticket moet je zelf boeken en kost tegen de 800 euro. De all-in prijs voor het verblijf, de maaltijden en het vervoer in Malawi bepalen we enkele maanden voor de reis definitief. In 2018 was dat 1.200 euro. Daar komen eventueel nog vaccinaties, verzekering en visumkosten bij.

Meer weten?

Heb je zin om je samen met ons twee weken onder te dompelen in Afrika? Wil je meer weten over de komende data en de reis? Stuur een berichtje naar mirjamvossen@gmail.com of bel ons op 06-28646859.

Zikomo kwambiri, Hartelijk dank,

Mirjam en Ralf

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php